15/06/2012 | Posted in: News

Музичкиот фестивал Сунчане Скале од година во година станува се попопуларен и познат по тоа што на него учествуваат и меѓународно признати пејачи. Оваа година на него ќе имаме можност да видиме и некои бивчи евровизиски претставници, како од самата Евровизија, така и од националните избори. Фестивалот има две програми: ‘Нови ѕвезди‘, кој годинава ќе се одржи на 2ри јули, и ‘Песна на летото‘, кој ќе се одржи ден потоа. Меѓународните изведувачи ќе се натпреваруваат за Песна на летото 2012.

Вклучувањето на евровизиски претставници во програмата е идеја на продуцентот Милица Фајгељ, која има искуство од повеќе меѓународни музички фестивали. Минатата година таа му беше менаџер на победникот на Сунчане Скале, американецот Кјупид (Qpid) кој живее и работи во Шведска, кој победи со песната ‘Под радарот‘ (Under the Radar) на Red One продукција. Според Милица, како што фестивалот добива се поголемо меќународно внимание, така се отвораат и поголеми можности да црногорската сцена ја посетат и поспецифични и уникатни интерпретатори.

Најпознатиот евровизиски пејач годинава е Марцин Мрозински, кој повторно ќе ја претставува Полска како што ја претставуваше и на Евровизија 2010. Неговата балада ‘Дали е тоа вистинска љубов‘ (Is That a Real Love) ќе биде изведена на англиски, а на неговиот следен студоски албум композицијата ќе биде достапна и на полски.

На фестивалот ќе можете да слушнете и малку турски диско ритам во изведба на Дениз Џем, кој доаѓа од Истанбул со својата композиција ‘Ми треба само твојата љубов‘ (I Just Need Your Love). Дениз учествувал на над десетина музички фестивали ширум светот, и поради својата огромна музичка енергија и певливите композиции турските медиуми го нарекуваат ‘нов Таркан‘.

Фестивалот Сунчане Скале за прв пат ќе има и претставник од Норвешка – Рике Норман, позната по учеството на Мелоди Гран При фестивалите во 2011 и 2012. Рике Норман е диско-нео-соул-фанк дива која живее во Осло, и нејзината харизматична појава сигурно ќе остави позитивни впечатоци врз фестивалската публика. Рике ќе настапи со композицијата ‘Замирање‘ (Fading Away).